Профілактика раку — комплекс елементарних правил, дотримуючись яких людина вчиться керувати своїм організмом, знижуючи ризик виникнення ракового захворювання на понад 60%.
Ефективність профілактики
Онкологічні захворювання передаються у спадок — це твердження не зовсім правильне. Існує генетична схильність до формування в організмі ракових клітин, а виникнуть вони чи ні, і наскільки вчасно буде виявлено патологічний процес, залежить лише від людини. Запобігти раку за наявності спадкової схильності можна.
Імовірність передачі гена, що мутує та провокує формування ракових клітин, висока. У кожному наступному поколінні цей ген стимулюватиме розвиток онкології в молодшому віці.
Якщо в сімейному анамнезі у бабусі був рак молочної залози, який проявився лише наприкінці життя, а у матері це захворювання виникло раніше, у наступному поколінні в дочки рак грудей може виникнути в репродуктивному віці.
Кожна людина з обтяженим сімейним анамнезом повинна дуже уважно ставитися до свого стану здоров'я, знати заходи профілактики онкологічних захворювань і неухильно їх виконувати. Важливу, першорядну роль грає рання діагностика, оскільки переважна частина видів онкологічних новоутворень може тривалий час, до 5 років або більше, не проявляти себе симптоматично.
Профілактика раку не дає 100% гарантії, що захворювання не виникне. Але якщо людина проходить регулярно профілактичний медичний огляд, а ймовірність виявлення онкології на початкових стадіях розвитку дуже висока, тоді буде проведено своєчасне лікування. Онкологічні хвороби на 1–2 стадії виліковні, ризики рецидиву надалі мінімальні.
Діагностична програма — коли та кому необхідно проходити
Профілактика пухлин має стати корисною звичкою всіх людей, тому що ймовірність формування ракових клітин за відсутності онкології в сімейному анамнезі є.
Профілактика раку охоплює здачу аналізів та проходження інструментальної діагностики. Дані, наведені у таблиці, є усередненими. Якщо в сімейному анамнезі є випадки певних онкологічних захворювань, діагностика повинна проводитися не рідше ніж 1 раз на рік, незалежно від наявності або відсутності симптоматичної картини.
Запобігти раку не завжди означає убезпечити себе від формування ракових клітин, від цього не застрахований ніхто. Профілактика онкології — це своєчасне виявлення патогенних клітин та проведення відповідного лікування. Рак І стадії після проведеного лікування практично немає ймовірності рецидиву.
Звички та харчова поведінка
Профілактика онкологічних захворювань — це не лише проходження регулярного медичного огляду, але ведення правильного життя. Ракові клітини не формуються власними силами. До розвитку онкологічного захворювання завжди призводять певні чинники:
- інфекційні захворювання, що протікають у хронічній стадії;
- хвороби шлунково-кишкового тракту, що виникають через неправильне харчування;
- пригнічена імунна система через вживання великої кількості алкогольних напоїв та куріння;
- тяжкі травми;
- перенесені хірургічні операції, під час яких було отримано травм внутрішніх органів, пошкоджено кровоносні судини, мали місце інші ускладнення.
Профілактика раку — це відмова від шкідливих звичок: куріння та вживання великої кількості алкоголю. Якщо жінка п'є багато алкогольних напоїв, у її організмі починає вироблятися велика кількість гормону — естрогену, який провокує активне формування та розмноження ракових клітин у молочних залозах.
Якщо в сімейному анамнезі матері або бабусі мав рак грудей, алкоголь вживати вкрай не рекомендується. Допустимі дози алкоголю, які не є провокувальними (за відсутності тяжких хронічних захворювань та передракового стану):
- для жінок — 0,5 л пива на день, келих вина:
- для чоловіків — 2 келихи вина, 1 л пива на день.
Уникнути рак або знизити ризик появи можна, при цьому необхідно відмовитися від куріння. Канцерогени, що містяться в сигаретному димі, негативно впливають на м'які тканини органів дихання, провокують захворювання органів травної системи, значно підвищуючи ризик формування патогенних, ракових клітин.
Правильне харчування — ефективна профілактика раку. Вживання великої кількості м'ясних продуктів, смаженого та перченого негативно впливає на стан гормонального фону. Ожиріння, на тлі якого виникають тяжкі хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, значно збільшують ризик розвитку онкологічних новоутворень.
Харчування має бути правильним — продукти якісні, нежирні. Основу раціону повинні становити крупи, овочі та фрукти, риба, нежирні сорти м'яса.
Як захиститися від раку
Профілактика онкологічних захворювань шкіри — обмеження часу, проведеного під відкритим сонячним промінням. Надмірна кількість сонця — єдиний чинник, що провокує онкологію шкіри — меланому. Запобігти раку можна регулярними фізичними заняттями.
За надмірної маси тіла у жировій клітковині у жінок накопичується висока концентрація естрогену, що призводить до гормонального дисбалансу. На тлі таких патологічних змін у організмі є високий ризик розвитку раку молочних залоз, матки, придатків.
Профілактика раку — це не раптовий перехід на здорове харчування, це спосіб життя. У чоловіків онкологія органів сечостатевої системи, зокрема рак передміхурової залози, виникає через невилікувані захворювання простати інфекційного характеру, наявність хвороб, що передаються статевим шляхом, без своєчасної терапії, що перейшли в затяжну, хронічну стадію.
Уникнути раку можна лише за регулярного проходження медичного огляду, оскільки багато хвороб не мають яскраво вираженої симптоматики на ранніх стадіях свого розвитку.
Профілактика онкології — це своєчасне лікування хвороб. Будь-яка інфекція, яка не вилікувана, може дати серйозне ускладнення на внутрішні органи. З подальшим перебігом хвороби існує висока ймовірність формування патогенних ракових клітин.