0 800 504 205

(Вартість дзвінків згідно тарифів Вашого оператора)

Пн.-Пт: 08:00 - 20:00; Сб: 08:00 - 18:00

Як нас знайти?
Кабінет пацієнта

#здосвідулікаря Вікторії Каверіної

Поділитись:

Майже казкова історія про те, що дива трапляються, якщо цього дуже захотіти. Розповідає #здосвідулікаря репродуктолог Вікторія Каверіна:

Юля прийшла до нас разом із чоловіком у травні 2018-го. Пару до нас направив лікар, який робив лапароскопію з приводу безпліддя. На той момент Юлі було 39. У дівчини було діагностовано при лапароскопії ендометріоз та аденоміоз.
Враховуючи старший репродуктивний вік та ендометріоз, в якості лікування для Юлі було обрано метод ЕКЗ. Стимуляція була проведена у липні 2018.
Ми отримали 4 бластоцисти, які було відправлено на предімплатаційне генетичне обстеження методом NGS.
З’ясувалося, що один ембріон 46, XY – здоровий хлопчик якого можна переносити в порожнину матки, ще один ембріон чоловічої статі (46, XY) – містить низькорівневий мозаїцизм та мікроструктурні аномалії. Після консультування з генетиком вирішено, що його можна буде переносити, але в другу чергу (у разі невдалої спроби в першому випадку). Інші два ембріони з аномальним хромосомним набором, які не рекомендовано використовувати в програмі ДРТ тому, що вони не здатні дати здорових дітей.

Програму підготовки ендометрію до перенесення було вирішено розпочати з діагностичної гістероскопії. В ході цього втручання було діагностовано хронічний ендометрит. Юлі призначено додатковий курс комплексного протизапального лікування на 3 менструальних цикли. Додаткові проблеми було виявлено і після консультації з гематологом. Так само лікар гематолог призначив курс лікування ще на кілька місяців.
Період перед перенесенням ембріону склав рік.
Цілий рік ми разом займались лікуванням. При хронічному ендометриті (його було проліковано, що підтверджено контрольним патогістологічним дослідженням з імуногістохімічним маркером), на тлі порушення гемостазу ендометрій дуже погано реагував, як на гормональну терапію, так і без гормональної терапії не дуже нас радував.

Нарешті ми досягли задовільного рівня ендометрію та перенесли в порожнину матки ембріон з нормальним каріотипом. Але, таке розчарування 😢! Після перенесення першого здорового ембріона вагітність, на жаль, не наступила.

Вирішували разом з пацієнтами, як далі діяти.

Ми проконсультувалися з генетиком та вирішили використовувати ембріон з мозаїцизмом. До цього перенесення Юлю готували близько двох місяців.
Також наважились, на отримання яйцеклітини в природному циклі, щоб підвищити шанс при перенесенні того ембріону, що має мозаїчні зміни.
Клітину при пункції не отримали, але умови для перенесення ембріона були гарні. Ендометрій був однорідної структури, 8 мм, після пункції фолікула було жовте тіло. Ми ризикнули зробити ембріоперенос. Чекали 2 тижні, хвилювались. Все закінчилося добре — довгоочікувана вагітність!

Вагітність Юля спостерігала в нашому медцентрі. Медичне спостереження було більш прискіпливим, адже всі ми розуміли, що можуть бути несподіванки з боку ембріону. Вагітність протікала добре. У нашої героїні народився здоровий хлопчик.

Схожі новини
Клінічний випадок #1 - лікар Віталій Радько
Клінічний випадок #1 - лікар Віталій Радько
Детальнiше
Клінічний випадок #2 - лікар Вікторія Каверіна
Клінічний випадок #2 - лікар Вікторія Каверіна
Детальнiше
Клінічний випадок #3 - лікар Продан Тетяна
Клінічний випадок #3 - лікар Продан Тетяна
Детальнiше
Клінічний випадок #4 - лікар Мирослава Вацик
Клінічний випадок #4 - лікар Мирослава Вацик
Детальнiше
#здосвідулікаря Олени Крушинської​:
#здосвідулікаря Олени Крушинської​:
Детальнiше
#здосвідулікаря Вікторії Каверіної:
#здосвідулікаря Вікторії Каверіної:
Детальнiше
#здосвідулікаря Віталія Радька:
#здосвідулікаря Віталія Радька:
Детальнiше
Всі новини та статті
Приходьте
на консультацію
Запис на прийом
0 800 504 205